Νέα κοινοτική οδηγία οικολογικού σχεδιασμού για τα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια
Ο στόχος της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας οικολογικού σχεδιασμού είναι η ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών θεμάτων στο σχεδιασμό ενός προϊόντος με στόχο τη βελτίωση των περιβαλλοντικών αποδόσεων του σε όλο τον κύκλο ζωής του. Τα κλιματιστικά χαρακτηρίζονται ως ενεργειακά προϊόντα, (Energy Related Products: ERPs) επειδή έχουν αντίκτυπο στην κατανάλωση ενέργειας κατά τη λειτουργία τους. Ως εκ τούτου, ένα νέο σύνολο κανόνων αξιολόγησης της ενεργειακής απόδοσης έχει οριστεί και θα ενσωματωθεί στο νέο τρόπο σήμανσης της ενεργειακής απόδοσης. Η θεμελιώδης αλλαγή από την υπάρχουσα κατάσταση είναι ότι στο επίκεντρο του νέου τρόπου αξιολόγησης μπαίνει η εποχιακή απόδοση.
Επιπρόσθετα τα προϊόντα με χαμηλές αποδόσεις στην αξιολόγηση αυτή δεν θα μπορούν να εισαχθούν στην αγορά από τον Ιανουάριο του 2013 ενώ αυστηρότερα όρια θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014. Οι τιμές της ενεργειακής απόδοσης, σε συνδυασμό με τα επίπεδα θορύβου των μονάδων, θα πρέπει να παρουσιάζονται ευκρινώς στη νέα ενεργειακή σήμανση για να έχουν τη δυνατότητα οι αγοραστές να επιλέξουν προϊόντα με καλύτερες περιβαλλοντικές αποδόσεις.
Νέα ενεργειακή σήμανση για τα κλιματιστικά
Σύμφωνα με τη νέα σήμανση, η ενεργειακή απόδοση των συστημάτων κλιματισμού θα υπολογίζεται βάσει των εποχιακών επιδόσεων.
Κλιματικές ζώνες για τον υπολογισμό της θέρμανσης (εποχιακός συντελεστής απόδοσης, SCOP): για τη λειτουργία θέρμανσης δεν ήταν δυνατή η δημιουργία ενός ενιαίου θερμοκρασιακού προφίλ για ολόκληρη την Ευρώπη, συνεπώς η Ε.Ε. χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές κλιματικές ζώνες. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται ο υπολογισμός της ενεργειακής απόδοσης βάσει των πραγματικών θερμοκρασιών περιβάλλοντος ανά περιοχή.
- Θερμότερη κλιματική ζώνη – ετήσιες θερμοκρασίες Αθήνας
- Μέση κλιματική ζώνη – ετήσιες θερμοκρασίες Στρασβούρ γου
- Ψυχρότερη κλιματική ζώνη – ετήσιες θερμοκρασίες Ελσίνκι
Νέα ενεργειακή σήμανση
Η ενεργειακή σήμανση καθιερώθηκε με τη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας το 1995 με στόχο να δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να λαμβάνουν υπόψη τους και τη παράμετρο ÅsενέργειαÅt κατά την τελική επιλογή ενός προϊόντος. Η αρχική ενεργειακή σήμανση χρησιμοποιούσε μια κλίμακα προκειμένου να κατηγοριοποιήσει τα προϊόντα ανάλογα με την ενέργεια που απαιτείτο να καταναλώσουν για τη λειτουργία τους. Η κλίμακα αυτή άρχιζε από το Α για να χαρακτηρίσει την πλέον ενεργειακά αποδοτική τάξη και κατέληγε στο G για να χαρακτηρίσει τη λιγότερο ενεργειακά αποδοτική τάξη.
Το 2003 η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία εισήγαγε δυο νέες κατηγορίες πάνω από την Α με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς για ενεργειακά αποδοτικότερα προϊόντα αλλά και για να δημιουργήσει κίνητρα στους κατασκευαστές προκειμένου να αναπτύξουν προϊόντα που η ενεργειακή αποδοτικότητά τους θα ήταν ακόμα υψηλότερη από την ήδη υπάρχουσα. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν οι κατηγορίες Α+ και Α++. Καθώς όμως οι τεχνολογικές καινοτομίες είχαν οδηγήσει στη παραγωγή ακόμα πιο αποτελεσματικών προϊόντων ως προς την κατανάλωση ενέργειας, η σήμανση για την ενεργειακή κατανάλωση με την υφιστάμενη μορφή δε μπορούσε να παρέχει σαφείς και διαφανείς πληροφορίες. Έτσι λοιπόν, oδηγηθήκαμε στην νέα οδηγία πλαίσιο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2010.
Η Toshiba εφαρμόζει τις νέες μεθόδους υπολογισμού της οδηγίας για τον οικολογικό σχεδιασμό σε όλα τα προϊόντα της σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Lot10 και Lot11.
Για περισσότερες Τεχνικές Πληροφορίες για όλα τα προϊόντα της Toshiba σχετικά με τη νέα ενεργειακή σήμανση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://ecodesign.toshiba-airconditioning.eu
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ